ZWANGERSCHAP & FYSIOTHERAPIE

Tijdens de zwangerschap gebeurt er een heleboel in het lichaam. Er vinden allerlei veranderingen plaats die het mogelijk maken om een kindje te laten groeien in de baarmoeder. Daardoor verandert het zwaartepunt en dus de lichaamshouding, de hormoonhuishouding verandert waardoor onder andere het bindweefsel wat ‘weker’ wordt, de blaas en darmen krijgen naar mate de zwangerschap vordert minder ruimte waardoor de ontlasting kan veranderen

Meestal verloopt een zwangerschap zonder noemenswaardige klachten. Helaas is dit bij een aantal vrouwen niet het geval. Er kan bekkenpijn optreden, waaronder lage rugpijn, pijn aan de stuit (lees ook: stuitcorrectie) pijn in de liezen, schaamstreek, heupen of laag in de buik. Hierdoor kunnen gewone dagelijkse activiteiten ineens vervelend worden om uit te voeren. Denk hierbij aan wandelen, lang staan, omhoog komen na lang zitten, uitvoeren van werk of huishoudelijke taken.

Er kunnen ook veranderingen optreden bij plassen (overactieve blaas of urine incontinentie), ontlasten (obstipatie) of vrijen (pijn).

Voor al deze problemen kunt u bij de (bekken)fysiotherapeut terecht. Deze klachten horen namelijk niet bij een gewone zwangerschap en kunnen met de juiste aanpak in de meeste gevallen verholpen of verlicht worden.

 

Naast fysiotherapie bieden wij ook verschillende ZwangerFit® cursussen aan. Hier kan iedereen aan mee doen, dus ook wanneer u niet bij ons onder behandeling bent. En voor na de bevalling is er de  MamaFit® cursus.

 

ZWANGERFIT® (voor de bevalling)

In deze cursus word je fysiek en mentaal klaargestoomd voor de bevalling en de eerste periode daarna. Wekelijks wordt de algehele conditie, stabiliteit, coördinatie en spierkracht getraind waardoor eventuele klachten in de zwangerschap voorkomen kunnen worden. Daarbij draagt algehele fitheid bij aan een voorspoedige bevalling en versnelt dit het herstel na de bevalling.

Hiernaast is er ook aandacht voor specifieke oefeningen ter voorbereiding op de bevalling. Denk hierbij aan ademhalings- en ontspanningsoefeningen, bekkenbodem oefeningen, bevalhoudingen en perstechnieken. Er wordt naast de trainingen  in een aantal sessies ook theorie besproken (waarvan één partnerles) en is er ruim de tijd om vragen te stellen.

Deze lessen worden gegeven in kleine persoonlijke setting in onze praktijk aan de Elzenweg waarbij we gebruik maken van een aantal cardiotoestellen en andere materialen.

Deelnemen kan al vanaf 12 weken zwangerschap.

 

De trainingen vinden plaats op donderdagavond van 19.00 – 20.00 uur.

 

U kunt kiezen uit 3 pakketten (incl. 3 theorie bijeenkomsten en één partnerles):

10 lessen voor de bevalling: €150
13 lessen voor de bevalling: €175
16 lessen voor de bevalling: €200

 

MamaFIT® (na de bevalling)

Deze cursus is erop gericht om na de zwangerschap op een verantwoorde manier weer te gaan bewegen en de conditie weer op te bouwen.

Het is niet alleen de zwangerschap waardoor je een terugval in kracht en conditie hebt gekregen, maar je komt ook in een periode van ruim 2 jaar waarbij je lichaam en met name je bekkenbodem zwaar belast wordt door het vele tillen. Slechte of geen training geeft op de langere duur klachten.

Gedurende 7 weken wordt er een uur per week flink gewerkt om je weer ‘topfit’ te maken na de bevalling. Alle spiergroepen komen aan bod en per week merk je de vooruitgang die je boekt.

De les bestaat uit een warming-up, dan de work-out en een cooling-down. Elke week worden de oefeningen wat zwaarder en er wordt regelmatig gevarieerd in houding en met materiaal. De bekkenbodemspieren worden zowel apart getraind als in combinatie met andere oefeningen.

Daarnaast wordt er rekening gehouden met eventuele klachten die de deelneemsters kunnen hebben na de bevalling en wordt het programma individueel aangepast. De training is voor iedereen geschikt en mag vanaf zes weken tot een jaar na de bevalling gestart worden.

 

De kosten zijn € 85 voor 7 lessen van 1 uur en vinden plaats op donderdagavond van 20.15 – 21.15 uur.

 

Afhankelijk van de verzekeraar en de aanvullende verzekering is er een vergoeding mogelijk van de MamaFit® cursus. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar.

 

CURSUSLEIDERS

Anne Dekker, ZwangerFit® docente, bekkenfysiotherapeut i.o. en zelf moeder van twee kinderen

 

Marianne Bleijenberg, zeer ervaren ZwangerFit® docente en geregistreerd bekkenfysiotherapeut

 

U kunt zich aanmelden via het contactformulier op onze website, onder vermelding van uw naam, telefoonnummer, mailadres en uitgerekende datum (of bevaldatum).

 

Enthousiaste reacties van deelnemers

  • Bij de vorige twee zwangerschappen stelde de nagym niets voor, maar nu heb ik voor het eerst weer buikspieren.
  • Ik wist niet dat de cursus zo leuk was, jammer dat hij afgelopen is.
  • Ik merk echt het enorme verschil met de eerste les.